Ideoita ja vinkkejä osaamisen kehittämiseen

Monista erilaisista yritystoiminnan osa-alueista saat luotettavaa tietoa seuraavilta sivustoilta:

Suomen Yrittäjien verkkosivut
Suomi.fi:n Yritykselle-tietopankki


Myynti- ja markkinointiosaaminen

Markkinointi voi tuntua vastenmieliseltä tyrkyttämiseltä. Markkinointi on kuitenkin myynnin edellytys. Markkinoida voi monin tavoin, esimerkiksi erilaisia digitaalisia kanavia hyödyntämällä tai sisältöjä tuottamalla. Maksuttomia neuvoja digitaaliseen markkinointiin löydät verkosta esimerkiksi MKollektiivin ja Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n videosarjasta.

Apua markkinoinnin suunnitteluun Suomen Yrittäjien markkinoinnin muistilistasta ja Zonerin blogista.

Miten valita sopivat markkinointikanavat? Lue lisää Kublan blogista.

Miten asiakasymmärrys rakentuu? Lue lisää Proinnon blogista.

Mistä brändin rakentamisessa on kysymys? Lue lisää Suomen Digimarkkinoinnin blogista ja tsekkaa Blink Helsingin vinkit.

Digitaaliset työkalut myynnissä ja markkinoinnissa, lue lisää digitaalisuuden merkityksestä pk-yritysten menestykseen ja testaa tietosi digitaalisen markkinoinnin termeistä Suomen Yrittäjien blogista.

Sosiaalinen media myynnissä ja markkinoinnissa, lue Duunitorin Yrittäjän oppaasta yrityksen markkinoinnista ja somemarkkinoinnista, somen hyödyistä yritykselle Suomen Digimarkkinoinnin blogista ja kohdennetusta markkinointiviestinnästä LAMK:n julkaisusta.

Mitä tarkoittaa sisältömarkkinointi? Lue lisää Generon sivuilta.


Talousosaaminen

Talousosaaminen on yrittäjän osaamisen keskeinen rakennuspalikka. Suomen Yrittäjien ja Suomi.fi -palvelun sivuilla on kattavasti tietoa, kun tarvitset päivitystä taloustaidoissasi. Yrityksen taloushallinnon tietopankki löytyy Suomi.fi:stä. Verotustiedon ja yrityksen arvon määrityksen osalta kannattaa perehtyä Suomen Yrittäjien aineistoihin.

Jos tarvitset lisää tietoa kirjanpidosta, voit ladata Suomen Yrittäjien Yrityksen kirjanpito-oppaan.

Yrittäjän arjen taloustermejä? Lue kassavirrasta Netvisorin blogista, kassan merkityksestä liiketoiminnassa Talousverkon blogista ja menoista, kuluista sekä maksusuorituksista ALV-tieto.fi:stä.

Miten tulkita tilinpäätöksen tunnuslukuja? Lue lisää Taloustutkan sivuilta.

Yrityksen budjetoinnista voit lukea Yrityksen-perustaminen.netin sivuilta.

Yritysverotuksesta voit lukea Suomi.fi:n verotuksen tietopankista, tee myös Yrityksen perustajan muistilista Verohallinnon sivuilla.

Tsekkaa Tullin opas yritysasiakkaille.

Lue yritysrahoituksesta Suomen Yrittäjien tietopankista.

Lue investointien suunnittelusta Suomi.fi:n tietopankista.


Lakiosaaminen

Miten laadin yritykseni sopimukset? Entä miten toteutan tietosuojaan ja tekijänoikeuksiin liittyviä lakeja? Onko yrityksen tietoturva ajan tasalla? Suomen Yrittäjien sivuilta löydät tietoa sopimusten tekemisestä ja tekijänoikeuksista. Suosittelemme lataamaan omalle koneelle Tekijänoikeuksien ABC -oppaan ja tietosuojaoppaan. Myös GDPR-säännöt kannattaa erikseen lukaista läpi EU:n tietosuoja-asetuksista. Jos kaipaat tietoa yrityksen tietoturvan parantamisesta, tutustu Kyberturvallisuuskeskuksen Pienyritysten kyberturvallisuusoppaaseen ja Kauppakamarin Tietoturvaoppaaseen yrityksille!

Jos tarvitset enemmän tietoa yrittäjän erilaisista sopimuksista, lue lisää Suomi.fi:n tietopankista.

Tietosuojaperiaatteisiin ja tietosuojarekisteriin rekisteröidyn oikeuksiin voit tutustua Tietosuojavaltuutetun toimiston sivuilla.

Miten tunnistat ja torjut huijaukset? Tutustu Suomen Yrittäjien Torju huijaukset -oppaaseen.


Liiketoiminnan kehittäminen

Liiketoiminnan kehittämiselle jokaisen yrittäjän tulee varata aikaa. Suomen Yrittäjien sivuilta löydät vinkkejä tuote- ja palvelukehitykseen, liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, sekä yrityksesi toiminnan vastuullisuuden kehittämiseen.

Myös erilaiset verkostot paitsi tukevat sinua arjessa, ja voivat olla oiva paikka, kun etsit apua ja tukea liiketoiminnan kehittämiseen. Verkostot pienyrittäjän tukena -opas avaa aihetta enemmän! Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä lähimpään Uusyrityskeskukseen ja TE-toimistojen koordinoimaan palveluverkostoon.

Yrityksen sosiaalisesta ja taloudellisesta vastuusta voit lukea Vastuullinen Suomi -hankkeen ja Finnish Business & Societyn sivuilta.

Jos kaipaat ideoita oman liiketoimintamallin kehittämiseen, lue Bonfiren blogista liiketoimintamalleista poikkeustilanteessa ja Duunitorin Yrittäjän oppaasta liiketoimintasuunnitelman kehittämisestä, lataa myös liiketoimintamallin kuvauspohja Suomidigin sivuilta.

Yrityksestä luopumiseen liittyvää tietoa löydät Suomi.fi:n tietopankista, Verohallinnon sivuilta ja Yrityspörssin blogista.


Ihmisten johtaminen

Jos yrityksessäsi on henkilökuntaa tai harkitset työntekijöiden palkkaamista, niin tutustu työnantajana toimimisen velvollisuuksiin. Jos luet vain yhden oppaan, lue Opas työnantajuuteen.

Lakisääteisten velvoitteiden lisäksi sinun on hyvä huolehtia siitä, että työporukkasi puhaltaa yhteen hiileen ja yrityksesi säilyy uudistumiskykyisenä. Kokeile Onnistutaan yhdessä! -työkirjan vinkkejä ja harjoituksia, ja tutustu työntekijälähtöisen kulttuurin luotsaamisen oppaaseen.

Työnantajan lakisääteisistä velvollisuuksista voit lukea Suomi.fi:n tietopankista.

Työntekijän palkkaamisessa voit hyödyntää Suomi.fi:n Työntekijän palkkaamispolku -työkalua.

Tietoa turvallisten ja terveellisten työolojen kehittämisestä saat Työturvallisuuskeskuksen sivuilta ja Nolla tapaturmaa -foorumilta.

Millainen on hyvä kehityskeskustelu? Lue lisää Työpiste-verkkolehden artikkelista.

Miten edistää yhdenvertaisuutta työpaikalla? Lue lisää Yhdenvertaisvaltuutetun ja Yhdenvertaisuus.fi:n sivuilta.


Oman työn johtaminen

Oman työn johtaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laadit aikatauluja työllesi, mietit, mistä pienemmistä tehtävistä isot työkokonaisuudet koostuvat, ja laitat tehtäviä tärkeysjärjestykseen. Siihen kuuluu myös, että palkitset itseäsi tehdyistä töistä. Pidä huolta omasta työkyvystäsi siten, että panostat myös vapaa-ajan viettoon.

Esimerkiksi Yrittäjänaisen kasvukirjassa on työkaluja oman työn johtamiseen niin ajanhallinnan kuin tavoitteiden asettamisen näkökulmista. Kirja sopii erinomaisesti myös miehille!

Älä kuitenkaan jää yksin yrityksesi kanssa. Itsensä johtaminen vaatii vahvoja tukea ja turvaverkkoja taakseen. Tutustu Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n yrittäjän hyvinvointityöhön ja ole tarvittaessa yhteydessä Yrittäjän kriisikeskukseen. Yrityskummit tarjoavat myös sparrausta ja mentorointia.

Ajankäytön hallinnasta voit lukea lisää meidän sivuiltamme.

Vinkkejä oman työn johtamiseen saat Redesanin blogista.

Oman työn johtamisesta ja itsestä huolehtimisesta voit lukea Työterveyslaitoksen sivuilta.

Kuinka kääntää stressi voimavaraksi? Lue lisää Tytti Laineen blogista.

Lue lisää itsetuntemuksesta ja itsen arvostamisesta Mieli ry:n sivuilta