Työhyvinvointia ja työn tuottavuutta edistämässä
Hyvinvoiva yrittäjä on yrityksen sydän. Työhyvinvoinnilla on suuri merkitys yrityksen kilpailukykyyn, taloudelliseen tulokseen ja maineeseen. Hyvin suunnitellut satsaukset työhyvinvointiin voivat maksaa itsensä takaisin moninkertaisina.
Tutkimukset osoittavat, että työhyvinvoinnilla on merkittävä myönteinen yhteys yritysten tuottavuuteen, voittoon, asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vähäisempään vaihtuvuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin. (Työelämä 2020, ttl.fi.)
Ei siis ole täysin sama, miten yrittäjä voi. Kiinnostus omaan hyvinvointiin ja kenties huoli omasta jaksamisesta innosti syyskuussa 11 yrittäjää työpajaamme, joissa tavoitteena on kehittää työhyvinvointia ja edistää työn tuottavuutta.
Tunnelma työpajassa oli vapautunut ja innostunut. Aamukahvin jälkeen tilan täytti mukava ja innostunut puheensorina. Yrittäjiä sparraamaan oli saapunut Turun ammattikorkeakoulusta lehtori Reetta Raitoharju, terveysteknologian asiantuntija ja lehtori Annukka Myllymäki, fysioterapian asiantuntija. Työpajan suunnitteluun ja toteutukseen osallistuivat lisäksi kaksi Turun ammattikorkeakoulun Master School opiskelijaa, Jaana Krankka ja Merja Nolvi sekä fysioterapian opiskelija Teemu Hyytiä. Jaana ja Merja avasivat ensin työhyvinvoinnin käsitteitä ja aluetta ja opastivat henkilökohtaisesti osallistujia työhyvinvointisuunnitelman laatimiseen ja tukea sen toteuttamiseen.
Annukka ja Teemu kertoivat liikuntalaboratorion mahdollisuuksia osallistujille. Työpajan osallistujille tarjotaan mahdollisuutta testauttaa toimintakykyään liikuntalaboratoriossa sekä saada Firstbeathyvinvointianalyysi. Hyvinvointianalyysi kuvaa palautumisen riittävyyttä ja auttaa tunnistamaan stressaavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Lisäksi osallistujille tarjottiin puolen vuoden ajaksi ranteessa pidettävä sykemittari.
Työpajan seuraava tapaaminen on joulukuussa. Tällöin tarkastelemme fyysisten mittausten tuloksia yhdessä osallistujien kanssa sekä palaamme omiin työhyvinvoinnin suunnitelmiin. Jännittävää on kuulla; millaisia ajatuksia osallistujilla on nyt näiden mittausten jälkeen ja onko kenties oma käsitys työhyvinvoinnista tai kokemuksesta siitä muuttunut. Jatkossa tavoitteena on ylläpitää ryhmän välistä yhteyttä myös työpajojen välillä sähköisen työympäristön avulla. Tähän paneudumme mukaan tulevan terveysteknologia insinööri –opiskelijan voimin.
Yhden ryhmän työskentely työhyvinvoinnin edistämiseksi toteutuu puolen vuoden ajan. Työpajoja eli workshoppeja toteutuu yhden ryhmän osalta kolme kertaa.
Seuraa ryhmämme kuulumisia blogijulkaisuissamme. Seuraavan workshopin käynnistämme huhtikuussa 2020. Mikäli kiinnostuit, tervetuloa mukaan!
Katja Heikkinen, 3.12.2019
katso lisää:
Työelämä 2020: Työ- ja elinkeinoministeriö http://www.tyoelama2020.fi/
Työhyvinvointi https://www.ttl.fi/tyoyhteiso/tyohyvinvointi/
Liikuntalaboratorio Turun ammattikorkeakoulu http://www.turkuamk.fi/fi/tyoelamapalvelut/palvelut/liikunta-ja-toimintakykylaboratorio-liilab/