Lääkkeitä, laitteita vai linnunlaulua– uniongelmiin on tarjolla monia ratkaisuja

11.12.2020

Ranneke ranteessani piippaa merkiksi siitä, että nyt on optimaalinen aika mennä nukkumaan. Tarkistan, että palautumista mittaavassa sormuksessa on vielä latausta ja siirrän painopeiton syrjään. Automaattiset valoterapialamput alkavat himmentää valaistusta samalla kuin ilmanpuhdistin ja termostaatti säätävät makuuhuoneen ilmaa ihanteelliseksi. Älypatjani muotoutuu kehoni ja nukkumistapani mukaisesti ja tyynykuulokkeista alkaa kuulua rentouttavia sademetsän ääniä. Yön aikana älypanta mittaa aivotoimintaani, patjani ruumiinlämpöäni ja liikkeitäni, tarvittaessa älytyynyni korjaa pääni asentoa.

Tai ehkä pidän vuorokausirytmini tasaisena ja herään aina samaan aikaan. Työskentelen ja tapaan ihmisiä ja päiväni ovat sopivan aktiivisia. Työasiat jätän työpaikalle ja olen armollinen itselleni.  Juon riittävästi vettä, mutta vähennän juomista iltaa kohden. Iltaisin rauhoitun, käyn rentouttavalla kävelyllä luonnossa, laitan älylaitteet syrjään. Syön hiilihydraattipitoisen iltapalan, enkä mieti työasioita. Menen sänkyyn vasta, kun olen väsynyt, mutta kuitenkin aina samaan aikaan.

Tai ehkä sittenkin käännyn ammattilaisen puoleen.  Syön nukahtamislääkkeitä ohjeen mukaisesti. Saan ajan unihoitajalle, jonka kanssa käymme tilannettani läpi ja keskustelemme mahdollisista tarpeista tavata myös fysioterapeuttia ja psykologia. Varaan ajan lääkärille ja verenpaineeni ja painoindeksini mitataan. Lääkäri keskustelee kanssani ongelmastani ja saan lähetteen uniapneatutkimuksiin.

Nukkuminen palauttaa kehon ja hermoston rasituksesta. Se on tärkeä osa vastustuskykyä ja muita elimistön säätelyjärjestelmiä. Uni vaikuttaa oleellisesti myös oppimiseen ja muistamiseen. Unen aikana käsittelemme tunteita ja edesautamme luovuutta. Hyvä uni ehkäisee stressiä. Monet yrittäjät elävät tällä hetkellä aikaa, joka voi aiheuttaa huolta; taloudelliset paineet ja tilanteen epävarmuus voivat tehdä öistäkin rauhattomia. Myös innostuminen positiivisessa mielessä voi häiritä nukahtamista. Hetkittäiset ongelmat nukkumisessa ja satunnaiset heräämiset öisin ovat normaaleja, mutta mikäli häiriöt pitkittyvät ja alkavat häiritä päivän toimintoja, on aika hakea apua. Uniongelmiin on monia ratkaisuja. Yksi luottaa teknologiaan, toinen elämäntapamuutoksiin, joskus kääntyminen terveydenhuollon puoleen on aiheellista. Toivottavasti löydät itsellesi sopivat keinot.

Kauniita unia!

 

Reetta Raitoharju ja Katja Heikkinen

Lähteenä käytetty ja lisätietoa löytyy: https://mieli.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys