Älä yritä yksin – tukea hyvinvointiin vertaisryhmästä

09.02.2021

Kun aloitimme Entrefox -hankkeessa hyvinvoinnin työpajat syksyllä 2019, ei kenelläkään ollut aavistusta siitä, millaisten koettelemusten eteen yrittäjien jaksaminen vielä joutuisikaan. Hyvinvoinnin työpajojen tarkoituksena on edistää yli 55-vuotiaiden mikro- ja pk-yrittäjien hyvinvointia ja jaksamista. Keinoina tähän ovat muun muassa kuntotestit, Firstbeat –mittaukset ja vertaisryhmän kokoontumiset.

Hyvin alkaneet ryhmätapaamiset loppuivat kuin seinään keväällä. Aluksi siirsimme seuraavaa tapaamista hieman eteenpäin – josko kuukauden päästä voisi taas kokoontua. Jossain vaiheessa kuitenkin valkeni, että tässä ei olekaan kyse muutaman kuukauden poikkeustilasta ja sen jälkeen paluusta ”normaaliin”.

Niin kuin moni muukin, teimme lennosta muutoksen suunnitelmiin; siirsimme kuntotestit tulevaisuuteen ja aloimmekin pitää vertaisryhmien kokoontumisia ja kahvihetkiä Zoomin välityksellä. Ja niin kuin monet muutkin, myös +55-vuotiaat yrittäjät ottivat rohkeasti digiloikan ja osa osallistui elämänsä ensimmäiseen etäpalaveriin. Keskusteluissa ilmeni, että osalle yrittäjistä liiketoiminta oli kokenut täydellisen stopin – ei ollut yhtään asiakasta. Vaihtelevat suositukset ja ihmisten varovainen käytös huojuttivat toimintaa ja paljon tärkeitä myyntitapahtumia, kuten messuja, peruttiin. Nyt oli siis aikaa osallistua tapaamisiin ja yhteisiin kahvihetkiin. Tapaamisissa yrittäjät saivat kertoa kuulumisiaan. Tapaamisissa oli mahdollisuus tuskailla rahoitusmuotojen byrokratiaa, saada kannustusta uusille liikeideoille ja jakaa hyviä neuvoja. Yrittäjät nostivat muun muassa keskeiseksi keskustelun teemaksi erilaiset korona-ajan rahoitusmahdollisuudet.

Tunnelin päässä näkyy jo valoa. Rokotuksia on aloitettu ja haave palaamisesta normaaliin siintää jo monen mielessä. Valitettavasti kukaan ei voi tietää, mitä ”normaali” tulevaisuudessa tulee olemaan? Suomen talous näytti kestäneen melko hyvin poikkeustilaa ensimmäisenä vuonna, mutta iskeekö kurjimus viiveellä? Ovatko kuluttajien tottumukset muuttuneet pysyvästi? Onko samoille tuotteille ja palveluille enää kysyntää?

Tutkimusten mukaan suuresta ulkoisesta shokista selviytyvät parhaiten ne yritykset, jotka osaavat mukauttaa liiketoimintasuunnitelmaansa, kohdentaa resurssinsa oikein ja jotka saavat tukea. Rahallista tukea koronakriisistä selviämiseen on ollut jaossa eri tahoilla. Lisää tukea olisi kuitenkin tarvittu esimerkiksi siihen, miten ja mistä löytää itselleen oikeat tukimuodot, osaa tukea hakea ja osaa raportoida ja käyttää tuen oikein. Tukea tarvitaan siis myös tuen hakemiseen. Lisäksi henkisen tuen merkitys on korostunut – varsinkin kriisin pitkittyessä. Mistä yli 55-vuotias yrittäjä löytää sen uuden kipinän lähteä kehittämään liiketoimintaansa, hankkimaan uusia asiakkaita ja nostamaan koko Suomea taas uuteen nousuun? Moni ryhmäläisistämmekin on kertonut harkitsevansa tai jo siirtyneensä palkkatöihin tai kituuttavansa toimeentulon rajamailla.

Työtä ja epävarmuutta on edessä vielä jatkossakin, mutta toivottavasti yrittäjät saavat tukea tilanteeseensa eri toimijoilta – nyt jos koskaan sitä tarvitaan.

Hyvinvoinnin työpajoissa alkaa uusi ryhmä huhtikuussa. Mikäli haluat tukea oman hyvinvointisi ja työkykysi kehittämiseen, käy lukemassa lisää:

https://entrefox.fi/hyvinvoinnin-workshop/

 

 

Reetta Raitoharju

Katja Heikkinen