Älä jää yksin! Ja muita korona-ajan oppeja
Työ ja arki on muuttunut koronaviruksen takia. Miten yrittäjä jaksaa uudessa tilanteessa? Joillakin töitä on enemmän kuin ennen, monella työt ovat siirtyneet tai loppuneet, ja kaikkien mielenmaisemaa varjostaa epävarmuus tulevasta. EntreFox-hankkeessa olemme fasilitoineet yrittäjien kohtaamisia verkossa ja korona-ajan kokemuksia on jaettu niissä aktiivisesti.
Tämä onkin kriisiopeista ensimmäinen ja tärkein: Älä jää yksin! Päätöksenteko kriisitilanteessa on laadukkaampaa, jos tulevaisuuden skenaarioita on useita ja eri vaihtoehtoja voidaan miettiä yhdessä. Yksinyrittäjälle tilanne on tietenkin ollut haastava jo ennen koronan tuomia poikkeusoloja. Moni on kokenut työasioissa yksinäisyyttä, vaikka olisi perhettä, sukua ja ystäviä. Monelle ulkomaalaistaustaiselle yrittäjälle on ollut haastavaa päästä mukaan tiiviisiin suomalaistaustaisten verkostoihin ja nyt ulos suljetuksi tulemisen tunne on osalla voimistunut.
Verkkotapaamisiimme osallistuneet ovat kertoneet, että asioiden jakaminen yrittäjäkavereiden tai vaikka entisten kollegojen kanssa on auttanut heitä jaksamaan paremmin myös korona-aikana. Myös rutiinien ylläpito on tärkeää: esimerkiksi lapsiperheissä on edelleen hyvä valmistaa isoja annoksia ruokaa viikonloppuina, jotta viikolla riittää hyvää syötävää keskellä etätyö, lastenhoito ja etäkoulu -kakofoniaa. Päivän ja viikon töiden suunnittelu on edelleen tärkeää myös siksi että sopiva määrä rajattuja työtehtäviä tuo tunteen, että saa jotakin aikaan. Epävarmuuden sietämistä voi yrittää helpottaa esimerkiksi sopimalla asiakkaiden kanssa seuraavasta ajankohdasta, jolloin tarkistetaan tilanne.
Myös yrittäjät etsivät uusia polkuja ja osa opiskelee nyt paljon. Sosiaalisen median kautta löytää paljon ilmaisia sisältöjä, joiden avulla voi kehittää omaa yritystoimintaa. Uuden opiskelu on innostavaa mutta myös aivoja kuormittavaa. Osallistujamme ovatkin todenneet, että aivojen palautumiselle tulisi antaa aikaa myös tässä uudessa tilanteessa, vaikka päässä surraisivat nyt monet ajatukset siitä, miten omaa yritystoimintaa voisi kehittää. Yrittäjänä toimiminen itsessään on monelle energiaa tuova asia, koska voi johtaa itse itseään ja tehdä työtä itselle mielekkäiden asioiden parissa. Tämän kääntöpuolella on riski loppuunpalamiseen ja uupumiseen, eikä tämä riski ole ainakaan asiantuntijatyössä poistunut, vaikka asiakkaat olisivat siirtäneet tilauksensa tulevaisuuteen.
Erityisen kuormittava tilanne on niille, joilla on isoja hoivavastuita tai huolta omasta ja läheisten terveydestä. Tällaisessa tilanteessa on hyvä helliä lempeyttä ja myötätuntoa itseä ja muita kohtaan. Apua kannattaa hakea ajoissa ja esimerkiksi Suomen Yrittäjien nettisivuilta löytyy paljon tietoa erilaisista auttavista tahoista. Jos oma tilanne on ok ja jaksamista riittää, voi hyvää mieltä saada myös muiden auttamisesta. Kriisitilanteessa yrittäjien ja asiakkaiden verkostot järjestyvät uusiksi ja ne jotka auttavat kriisissä muita, saavat palkkion myöhemmin. Tämä on todettu Uudessa-Seelannissa, missä maanjäristykset ovat koetelleet yhteiskuntaa ja taloutta.
Löydämme varmasti uudenlaisia – muitakin kuin virtuaalisia – tapoja tehdä niitä asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Jälleenrakennuksessa riittää tehtävää meille kaikille.
Tytti Steel ja Miira Heiniö